Feestdagen en Wetgeving in de Horeca

De feestdagen zijn een drukke tijd voor de horeca, maar ze brengen ook specifieke wettelijke verplichtingen en overwegingen met zich mee. In deze blog bespreken we de feestdagen volgens de horeca cao en de relevante wetgeving die van toepassing is wanneer je horecazaak open is tijdens deze dagen.

Feestdagen volgens de Horeca cao

Volgens de horeca cao (collectieve arbeidsovereenkomst) gelden de volgende dagen als feestdagen:

  • Nieuwjaarsdag (1 januari)
  • Eerste en Tweede Paasdag
  • Koningsdag (27 april)
  • Bevrijdingsdag (5 mei, eens in de vijf jaar een officiële feestdag)
  • Hemelvaartsdag
  • Eerste en Tweede Pinksterdag
  • Eerste en Tweede Kerstdag (25 en 26 december)

Bijzonderheden

  • Bevrijdingsdag: Bevrijdingsdag is eens in de vijf jaar een officiële feestdag (2020, 2025, 2030, etc.). Dit betekent dat werknemers alleen in deze jaren recht hebben op een vrije dag of feestdagentoeslag.

Wettelijke Verplichtingen tijdens Feestdagen

Wanneer je horecazaak open is tijdens feestdagen, zijn er enkele wettelijke verplichtingen en overwegingen waarmee je rekening moet houden:

Feestdagentoeslag

Volgens de horeca cao hebben werknemers recht op een toeslag als ze op een feestdag werken. Deze toeslag bedraagt vaak 50% van het uurloon. Controleer de exacte toeslag in de meest recente versie van de horeca cao of in de arbeidsovereenkomst van je werknemers.

Arbeidstijdenwet

De Arbeidstijdenwet stelt regels voor werktijden en rusttijden die ook tijdens feestdagen van toepassing zijn. Zorg ervoor dat je voldoet aan de maximale werktijden en minimale rusttijden om boetes en overtredingen te voorkomen.

Extra Vrije Dag

Werknemers kunnen recht hebben op een extra vrije dag als compensatie voor werken op een feestdag. Dit hangt af van de afspraken in de cao of de individuele arbeidsovereenkomst.

Openingstijden

Gemeentelijke verordeningen kunnen speciale regels hebben voor openingstijden tijdens feestdagen. Controleer bij je lokale gemeente of er beperkingen zijn voor openingstijden op feestdagen zoals Kerstmis of Nieuwjaarsdag.

Tips voor Horecaondernemers

  • Planningen: Begin vroeg met het maken van planningen voor feestdagen om verrassingen en personeelsgebrek te voorkomen.
  • Communicatie: Informeer je personeel tijdig over hun rooster en eventuele feestdagentoeslagen.
  • Juridisch Advies: Overweeg juridisch advies in te winnen om ervoor te zorgen dat je volledig voldoet aan de relevante wet- en regelgeving.

Conclusie

Feestdagen kunnen een lucratieve periode zijn voor de horeca, maar ze brengen ook extra verantwoordelijkheden met zich mee. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de horeca cao, de Arbeidstijdenwet en lokale regels om ervoor te zorgen dat je bedrijf compliant is en je personeel tevreden blijft.

Wil je meer weten over hoe je je horecazaak optimaal kunt beheren tijdens de feestdagen? Neem contact met ons op of bekijk onze andere blogs voor meer handige tips en adviezen.

Ervaar Horecaflix zonder verplichtingen

Maak gratis je account aan en verken zelf de mogelijkheden van Horecaflix voor jouw onderneming

Start gratis